Joukahainen > Ohjeita > Taivutusluokat

Joukahaisessa on käytössä kaksi eri taivutusluokkaa, taivutusluokka ja historiallinen taivutusluokka. Molemmat kentät ovat Joukahaisen kannalta vapaamuotoisia tekstikenttiä, mutta tämä on ainoastaan teknisistä syistä tehty valinta: Joukahaisen ei itse tarvitse ymmärtää kenttien merkitystä vaan niiden tulkitseminen jätetään tietoa käyttävien sovellusten vastuulle.

Todellisuudessa kentissä olevan tiedon on on oltava tarkasti määritellyn formaatin mukaista, tai muuten tietoa käyttävät ohjelmat joutuvat yleensä hylkäämään kyseisen sanan. Tässä ohjeessa käsitellään ainoastaan tavallisia taivutusluokkia. Historiallisten taivutusluokkien määrittelyä ei vielä ole edes tehty, joten niihin ei kannata toistaiseksi lainkaan koskea.

Taivutusluokka

Joukahaisessa käytössä oleva taivutusluokitus on rakennettu Suomi-malagan ja entisen Hunspell-fi -projektin käyttämien luokitusten pohjalle huomioiden myös Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen Suomen kielen perussanakirjassa käyttämä luokitus. Joukahaisen luokitus ei kuitenkaan täysin vastaa mitään noista mainituista luokituksista. Joukahainen ei toistaiseksi tue kaikkia suomen kielessä käytössä olevia taivutusluokkia, mutta sanastosta yli 95 prosenttia sopii nyt käytössä oleviin luokkiin.

Taivutusluokkien määritys tapahtuu käyttäen toimintoa Etsi sanalle taivutusluokka. Tähän vaaditaan sana perusmuodossaan, sanaluokka ja astevaihteluluokka. Astevaihteluluokkaa kuvataan symboleilla av1, av2, av3, av4, av5 ja av6. Astevaihteluluokkiin kuuluvat vaihtelut esimerkkisanoineen on lueteltu sivun oikeassa laidassa olevassa ohjelaatikossa. Kun tiedot on annettu, painetaan nappia "Hae mahdolliset taivutukset". Näkyville tulee lista taivutusluokkia, ja annetun sanan taivutus näissä luokissa. Oikean taivutusluokan on täytettävä seuraavat kriteerit:

Kun oikea taivutusluokka on löytynyt, se voidaan syöttää sanan tietoihin. Joukahainen näyttää sanalle valitun taivutuksen sanaeditorin oikeassa ylälaidassa olevassa laatikossa. Jos oikeaa taivutusluokkaa ei löydy, jätetään taivutusluokkakenttä tyhjäksi ja sanalle asetetaan lippu "vaatii selvennystä".

Tavallisten taivutusluokkien lisäksi käytössä on taivutusluokka "poikkeava". Tämä merkitsee sitä, että sanaa vastaava tietue löytyy Suomi-malagan Voikko-version tiedostosta sanat/poikkeavat.lex. Poikkeavasti taipuviksi merkittyjen sanojen taivutusluokkaan ei koskaan saa tehdä oma-aloitteisesti muutoksia, koska tällöin on myös tehtävä muutoksia tiedostoon poikkeavat.lex mikä ei ole mahdollista Joukahaisen kautta. Poikkeavasti taipuvista sanoista on tarkoitus päästä ajan kuluessa kokonaan eroon.


Creative Commons License Tämän sivun sisältö on käytettävissä GPL 2.0 -lisenssillä, tai vaihtoehtoisesti Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 -lisenssillä. Käyttö ja levitys on sallittu myös molempien mainittujen lisenssien uudempien versioiden ehdoilla.