Joukahainen > Ohjeita > Sanojen haku

Sanojen haku

Pikahaku etusivulta

Etusivulla olevat kolme pikahakukenttää toimivat seuraavasti:

Perushaku
Hakee sanoista ja niiden kirjoitusasuista huomioimatta aakkoskokoa. Esimerkiksi sanatietue "koira" löytyy hakusanoilla "koira", "Koira", "KOIRA" ja "lapinkoira".
Tarkka haku
Hakee sanoista ja niiden kirjoitusasuista aakkoskoon huomioiden. Esimerkiksi sanatietue "koira" löytyy hakusanoilla "koira" ja "lapinkoira", muttei "Koira" tai "KOIRA".
Säännöllinen lauseke
Hakee sanoista ja niiden kirjoitusasuista säännöllisellä lausekkeella. Oletusarvoisesti myös osumat sanan osiin huomoidaan. Esimerkiksi sanatietua "emäntä" löytyy hakusanoilla "emänt", "^emäntä$", "emAntA", "^em..tä" ja "^em.*ä$".
Hakulomake
Hakulomakkeen kautta voi tehdä monipuolisempia hakuja kuin suoraan etusivulta. Hakulomakkeen kautta voi mm. hakea sanoja lisätietokenttien perusteella.

Säännölliset lausekkeet

Sanastohauissa käytettävät säännölliset lausekkeet ovat PostgreSQL-tietokantaohjelmiston hyväksymiä POSIX-standardin mukaisia säännöllisiä lausekkeita. Pienten ja isojen kirjaimien käyttöön liittyy kuitenkin erikoissääntöjä, joiden tarkoituksena on helpottaa lingvistisesti kiinnostavien hakujen tekemistä. Tavalliset kirjaimet tulee syöttää hakuehtoon pieninä kirjaimina myös silloin, kun haetaan isoja kirjaimia sisältäviä sanoja. Isot kirjaimet viittaavat seuraaviin kirjainluokkiin:

Esimerkiksi kaikki utua/ytyä-loppuiset sanat, jotka eivät ala h-kirjaimella, voidaan hakea lausekkeella "^[^h].*UtUA$".

OpenSearch-lisäosa

Jos selaimesi tukee OpenSearch-standardia, voit hakea sanoja Joukahaisesta myös selaimen oman hakuliittymän kautta. Esimerkiksi Firefox-selaimessa voit lisätä Joukahaisen hakupalveluksi selainikkunan oikeassa laidassa olevaan hakupalkkiin avaamalla hakupalkin toimintovalikon ja valitsemalla Add "Joukahainen". OpenSearch-pikahaun ymmärtämät hakusanat ovat samat kuin haettaessa sanoja säännöllisellä lausekkeella Joukahaisen etusivulta.


Creative Commons License Tämän sivun sisältö on käytettävissä GPL 2.0 -lisenssillä, tai vaihtoehtoisesti Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 -lisenssillä. Käyttö ja levitys on sallittu myös molempien mainittujen lisenssien uudempien versioiden ehdoilla.