Joukahainen > Ohjeita > Erikoissanastojen kokoaminen

Tämä ohje on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat toimittaa erikoisalojen sanastoa Voikon sanastoon lisättäväksi.

Mitä vaaditaan?

Ota yhteyttä Voikon kehittäjiin mieluiten postituslistan kautta ja kerro, minkä alan tai alojen sanastoa haluat kehittää. Selvitämme ensin, onko tällaisten alakohtaisten sanastojen kokoaminen jo aloitettu. Jos ei ole, täytyy määritellä järkevät rajaukset sanastojen välille ja luoda uudet erikoissanastot.

Tässä laatikossa on kokeellisia ohjeita.
Erikoissanaston kehitysversion ensiasennus Ubuntu- ja Debian-käyttäjille: Päivitä sanastosi joka päivä ennen sanojen lisäämistä Joukahaiseen seuraavasti:

Sinulle valmistellaan uusin versio Voikon sanastosta, johon on otettu mukaan ne erikoissanastot, joiden parissa aiot työskennellä. Sanastopaketteja voi ladata tästä hakemistosta. Sanasto otetaan käyttöön Linuxissa kaikissa Voikkoa käyttävissä ohjelmissa seuraavasti:

Sanasto poistetaan käytöstä tyhjentämällä hakemisto ~/.voikko.

Windowsissa, esimerkiksi LibreOfficessa, saa erikoissanaston käyttöön korvaamalla libreoffice-voikko-lisäosassa olevat voikko-fi_FI-alkuiset tiedostot sanastopaketissa olevilla tiedostoilla ja asentamalla lisäosan uudestaan.

Voit itse valita, miten sanastoa keräät. LibreOfficen henkilökohtaiset sanalistat sekä Linguist-lisäosa saattavat olla avuksi. Suoraan sanakirjoista ei sanoja saa kopioida, ja tekijänoikeusasioissa tulee muutenkin olla mieluummin liian varovainen kuin liian varomaton.

Sanaston voit toimittaa Voikko-projektille haluamassasi muodossa, esimerkiksi suoraan sähköpostiviestiin liitettynä tekstinä tai LibreOffice-tekstiasiakirjana tai laskentataulukkona. Jokaisesta sanasta tulee antaa vähintään seuraavat tiedot:

Jos sanan taivutus ei ole itsestään selvä, kannattaa myös kertoa pari tärkeintä taivutusmuotoa. Monesti sanaluokkakin kannattaa kertoa. Yleensä kehittäjät kuitenkin osaavat arvata nämä ilman apuakin. Mikäli intoa riittää, saa sanalle yrittää löytää täydellisemmänkin taivutusluokan esimerkiksi Kotuksen tai Joukahaisen taivutusjärjestelmän mukaan.

Lähetä keräämääsi sanastoa kehittäjille mielellään usein kuin harvoin. Näin mahdolliset ongelmat havaitaan ajoissa ennen kuin kukaan ehtii tekemään kovin paljon turhaa työtä.

Erikoissanastojen kokoajien työpanos saattaa helposti kasvaa sen verran laajaksi, että heidän tekijänoikeutensa on otettava huomioon. Tästä syystä sinun tulee antaa meille lupa julkaista nimesi sanaston kehittämiseen osallistuneiden henkilöiden listalla ja ilmoittaa, että hyväksyt työsi tulosten levittämisen projektin valitseman lisenssin alaisuudessa. Voit tehdä tämän kätevästi kopioimalla seuraavan tekstin sähköpostiviestiin, jonka lähetät jompaankumpaan yllä mainituista osoitteista esimerkiksi ensimmäisen lähettämäsi sanalistan yhteydessä:

Luovutan Voikko-projektille toimittamani sanaston ja muun materiaalin GNU General Public License -lisenssin version 2 mukaisesti. Sallin materiaalin levittämisen myös lisenssin uudempien versioiden ehdoilla. Nimeni saa julkaista sanaston kehittämiseen osallistuneiden henkilöiden listalla.

Aktiiviset sanaston kerääjät saavat työstään palkkioksi käyttövalmiin erikoissanaston sen jälkeen, kun seuraava vakaa versio Voikko-fi:stä on julkaistu.


Creative Commons License Tämän sivun sisältö on käytettävissä GPL 2.0 -lisenssillä, tai vaihtoehtoisesti Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 -lisenssillä. Käyttö ja levitys on sallittu myös molempien mainittujen lisenssien uudempien versioiden ehdoilla.